NEPRERUŠENO! Všetky objednávky okamžite expedujeme!

Produkty z oficiálnej
distribúcie

HOTLINE 8 - 18 hod.
0948 325 037

Objavte svoju obľúbenú kávu

Káva sa líši svojím tvarom, farbou, a po upražení predovšetkým svojou chuťou. Všetky tieto rôznorodosti kávy sú ovplyvnené krajinou pôvodu. Objaviť tú svoju obľúbenú nie je vôbec také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, a to nehovoríme o výbere toho správneho kávovaru. S kávovarmi NIVONA však chybu neurobíte.

Víťazí u Vás Arabica alebo Robusta? Ide o dve najrozšírenejšie odrody kávovníka, a zatiaľ čo  Arabica je cenená predovšetkým pre svoju arómu,  vyšší obsah tuku (cca 18 % oproti cca 13 % v káve Robusta) a nižšou úrovňou kyslosti, Robusta si získava svojich obľúbencov vďaka vyššiemu obsahu kofeínu a intenzívnej horkastej chuti. Arabica má svoje zrnká ploché a podlhovasté, väčšinou mávajú uprostred zakrivenú ryhu. Rastie vo vyšších nadmorských výškach a jej pestovanie je náročnejšie. Zrnká Robusty majú oproti tomu vypuklejší a zaoblenejší tvar a ich ryha je rovná. Je oveľa menej náročná, vcelku ju ľahko rozoznať, a to predovšetkým podľa tvaru už spomenutej ryhy. 

Arabica_Robusta   

Má farba kávových zrniek vplyv na chuť? Odpoveď je vcelku jasná – svetlé zrná prinášajú skôr kyslejšiu chuť a oproti tým tmavým sú menej horké. Tmavé kávové zrná majú menší podiel kyslosti a navyše sa vyznačujú ľahko sladkastou chuťou, ktorá vzniká karamelizáciou cukru a bielkovín počas procesu praženia. Pokiaľ sú zrnká spražené silnejšie, vystupuje na ich povrch olej, ktorý môže zožltnúť a spôsobiť až nepríjemnú chuť. To býva často pri priemyselnom spôsobe praženia, ktoré je síce rýchlejšie, ale žiaľ nie natoľko šetrné. Aromatické látky tak nemajú dostatok času na to, aby sa mohli plne rozvinúť.

Coffee beans color

Vo chvíli, keď si kúpite upraženú zrnkovú kávu, vstupuje do celého procesu prípravy kávy kávovar. Kávovar NIVONA disponuje kónickým mlynčekom, v ktorom sú zrnká kvalitne a rýchlo pomleté. Pokiaľ by Vám nastavený stupeň mletia nevyhovoval, môžete si ho dodatočne  prenastaviť. Pre intenzívnejšiu chuť je potrebné úroveň mletia znížiť, pre výslednú jemnejšiu kávu ho naopak zvýšiť, pokým nedosiahnete optimálny chuťový výsledok.

Ďalším faktorom, ktorý dokáže s výslednou chuťou kávy dobre zahýbať, je sparovacia jednotka. Tá je u kávovarov NIVONA rovnako citlivá ako skúsený barista. Pri sparovaní rozpozná množstvo mletej kávy a vždy sa prispôsobí danému objemu. Bez ohľadu na to, či sa vo varnej komore nachádza menšie alebo väčšie množstvo mletej kávy, dynamická sparovacia jednotka sa vždy individuálne prispôsobí odlišným podmienkam.

A výsledkom je potom vynikajúci pôžitok z kávy!