Do slovenčiny sa tieto výrazy dajú preložiť ako „kávový pás“ alebo vznešenejšie ako „kávový opasok“. Ide o pruh, ktorý sa nachádza približne medzi 23° severnej a 25° južnej zemepisnej šírky, pruh, kde sa veľmi citlivým kávovníkom vďaka vyváženým klimatickým podmienkam dobre darí.
Je tak viac ako pravdepodobné, že pokiaľ si kúpite výberovú kávu, budú jej upražené zrná pochádzať práve z krajín tohto opasku. K produkcii tých najlepších bôbov je potrené pestovať rastliny vo vysokých nadmorských výškach vo vlhkom tropickom podnebí, v ktorom sa pravidelne strieda obdobie sucha s obdobím dažďov a tam, kde je pôda bohatá na živiny. Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť a kvalitu, patrí tiež odroda rastlín a spôsob spracovania kávových bôbov po zbere, ale v skutočnosti je kombinácia ovplyvňujúcich faktorov tak zložitá, že sa môže chuť i kvalita dokonca dramaticky líšiť i v rámci jednej plantáže a jednej úrody.
Medzi hlavné krajiny produkujúce kávu patria:
Stredná Amerika – Kostarika, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nikaragua, Panama, Salvador
Južná Amerika – Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ekvádor, Peru
Indonézia – Jáva, Sumatra, Papua Guinea
Juhovýchodná Ázia – Thajsko, Vietnam, Mjanmarsko
Afrika a Arábia – Burundi, Kongo, Etiópia, Keňa, Rwanda, Tanzánia, Uganda, Jemen, Zambia, Zimbabwe
ostrovy – Portoriko, Havaj, Jamajka