NEPRERUŠENO! Všetky objednávky okamžite expedujeme!

Produkty z oficiálnej
distribúcie

HOTLINE 8 - 18 hod.
0948 325 037

Ako vybrať kvalitné kávovar?

Vyberáte nový kávovar pre Vaša domácnosť, kancelár alebo reštauráciu?

Vzhľadom k širokej ponuke kávovarov na trhu je pre bežného zákazníka ťažké sa zorientovať a vybrať ten najvhodnejší model.

Kávovary delíme podľa niekoľko kritérií:

Podľa určenia použitia na domáce a profi

Ako je zrejmé z označenia, tak domáce kávovary budú určené predovšetkým pre použitie v domácnosti, kanceláriích alebo menších cukrárniach, kaviarňach, reštauraciích atd. Odpovedá tomu aj ich konštrukcia. Tieto domáce kávovary sú vätčšinou dizajnovo zaujímavejšie, majú ovládanie prizpôsobené domácému užívateli. Vzhľadom k menšiemu zaťažovania zpravidla postrádajú napojenie na vodovodný riad a na odpadný systém, možnosť pripojenia mincovníku alebo čítečky čipov a možnosť rozšírenia nádobky na kávu. To však u modelu so zaťažením cca 50 káv denne nieje vôbec treba. Naopak by to komplikovalo napojenie a umiestenie prístroja, nehľadiac k vätčšej velikosti (každý nemá obriu kuchyň s prebytkom priestoru pro profi kávovar dvojnásobnej velikosti).

Aj samotný mlynčej a sparovacia jednotka sú prizpôsobené svojou velikosťou a životnosťou domácému použitiu.

Profi kávovary sú naproti tomu určené pre vätčšiu záťaž a čo najjednoduchšiu obsluhu s minimom zásahov. Obsluhujúca servírka nemá moc času na dollevanie vody, vysypavánie odpadnej nádobky a časté doplňovanie kávy. Profi prístroje sú teda vybavené buď vätčšími zásobníkmi alebo umožňujú napojenie na vodovodný riad, zvätčšenie násypok na kávu, poprípade napojenie na odpad. Mlynček a sparovacia jednotka sú dimenzované na vätčšiu záťaž než u domácích prístrojov.

Podľa konštrukcie

V ponuke sú v súčasnosti v podstate tri kategórie prístrojov.

Kapsľové kávovary -jedná sa o pomerne jednoduché riešenie, určené prdovšetkým pre domácnosti. Výhodou je nízká obstarávajúca cena prístroja a jednoduchá konštrukcia + výroba napríklad aj horúcej čokolády. Značnou nevýhodou je cena kapsúl (jeden nápoj výjde niekoľkonásobne driaž než napríklad z automatického kávovaru na zrnkovú kávu), ďalej potom podľa môjho názoru samotná kvalita nápoja a malý výber druhov kávy – kávu z čerstvo napražených zrniek z pražiarni za rohom v nich proste neurobíte.

 

Pákové kávovary -jedná sa o prístroje náročnejšie na obsluhu, niekde na pomedzí presovacej kanvičky a plného automatu. Pre zákazníkov, ktorí si s kávou chcú pohrať a mať celý proces vo „svojich rukách“ sa jedná o zajímavé prístroje. Kávu nameliete, umiesníte do misky se sítkom opatreného pákou, umožňujúcí priťaženie misky k prístroji (vätčšinou pomocou závitu s veľkým stúpaním), následne dôjde k prepareniu misky s vloženou kávou skrz sítko, čím sa extrahuje požadovaný nápoj.

Výhodou je nižšia cena prístroje aj nápoja a kvalita ESPRESSA. Nevýhodou je náročnejšia obsluha a dlhší čas na prípravu jednotlivých nápojov. Ďalej je treba brať v potaz nutnosť mlynčeku.

 

Automatické kávovary – asi vrchoľ evolúcie prístrojov na výrobu kávových nápojov. Pokiaľ zakúpite kvalitný prístroj, je kvalita nápoja rpvnaká alebo aj lepšia než u pákového prístroja, vätčšinu práce však prístroj urobí za Vás (zvlášt kávovary s funkciou ONE TOUCH).

Súčasťou automatického presovača je mlynček, automatická sparovacia jednotka, samozrejme zásobníky na vodu, kávu aj odpad, kapučinátor pre výrobu mliečných nápojov alebo peny, poprípade napeňovacia tryska, ktorá slúží k rovnakému účelu, iba nenapeňuje mlieko automaticky.

Príprava nápoja je zpravidla jednoduchá a u sofistikovanejších prístrojov stačí iba vybrať nápoj, stisknúť tlačidlo a sledovať výrobu Vášho obľúbeného nápoja. Samozrejmosťou je dnes už nastavenie hrubosti mletia, teploty vody, sily nápoja, množstvo aj pomeru atd.. Môžete si svoj nápoj vyladiť podľa Vašej chuti a predstáv.

 

Ako na výber automatického kávovaru?

Keďže sú automatické kávovary trendom tejto doby, povenujeme sa im trochu viac.

Na čo je treba dať si pozor?

Dôležitými parametrami je kvalita prístroja (kvalita mlynčeku, sparovacej jednotky, elektroniky a celkového prevedeniu). Tu budem trochu lobovať za švajčiarskú kvalitu, ktorá nastavuje podľa môjho názoru ten najvyšší štandard v danej kategórii. Švaičiari sú povestní svojím presným strojárenstvom a kvalitou a vdanej kategórii majú mnohoročné skúsenosti. Je preto dobré sledovať pôvod mlynčekov a sparovacích jednotiek. Na špičke sú podľa môjho názoru automatické kávovary JURA, ktoré sú vyrábané kompletne vo Švajčiarsku a kávovary NIVONA distribuované v Českej republike zastúpením LIEBHERR , ich mlynčeky a sparovacie jednotky sú vyrobené v tej istej továrni ako JURA, ostatné súčásti a elektronika sú nemecké (žiadný východ). Presovače NIVONA majú podľa môjho názoru ešte o niečo praktickejší dizajn, umožňujúca jednoduchú údržbu a čitenie, prepracované čistenie (predovšetkým miečných ciest – automatický program na preparenie nasávajúcej hadičky a trysky horúcou vodou a parou) a zaujímavejší pomer cena / výkon , vzhľadom k tomu, že značka neinvestuje toľko do marketingu, ale skorej do kvality prístrojov.

 

Pri výberu značky berte tiež v potaz jej servisnú sieť a dostupnosť dielov. Nikoho nepoteší, keď se dozvie, že mu kávovar po záruke nikde neopraví, alebo že nejde doobjednať treba nedopatrením rozbitú nádobku na vodu. Túto informáciu by Vám mal poskytnúť predovšetkým prodejca, ideálne špecializovaný.

 

Ešte sa vrátíme k jednej z najdôležitejších súčástí kávovaru a tým je mlynček. Dnes v podstate nájdeme dva druhy mlynčekov. Keramické a kovové. Vzhľadom k možnosti primiešaní nečistoty medzi zrnká (napríklad kamienky) je praktickejší kovový mlynček, ktorý nieje náchylný na poškodenie cudzími predmetmi tak ako keramický, ktorý sa ľahšie odštípne.

 

Dôležitým parametrom pre vätčšinu z nás je samozrejme dizajn a rozmery. Toto je skorej individuállný parameter. Každému sa páčí niečo iného, preto je tiež na trhu na výber mnoho dizajnov, úprav a farieb. Berte však v potaz tiež praktickosť. Jedná sa o kuchynský prístroj a každý záhyb a ozdobička sa vždy horšie udržuje. Tiež pozor na velikosť nádobiek. Malý prístroj má zpravidla menšie nádobky a je nutno častejšie doplňovať vodu, kávu, vyprázdňovať odpadné misky.

 

Pozor tiež na ergonómiu ovládania – obsluhy. Doporučil by som skorej ONE TOUCH prístroje, kde jednoducho zvolíte nápoj alebo čistiaci program a iba sledujete výrobu nápoja, poprípade priebeh čistiaceho programu alebo údržby.

 

Ideálné je, pokiaľ je kapučinátor i trysky na kávu v jednej hlave, aby ste nemuseli čakať na napenenie mlieka napríklad u latte a nasledne posúvt pohár pod tryskami pre výrobu kávy.

 

Pozor na umiestenie displeja – ideálný je vpredu, pokiaľ umiestnite prístroj trochu výš, potom na displej umiestený hore neuvidíte!

 

Dôležitým parametrom je tiež možnosť posunovánie hlavy s tryskami (kapučinátorom), aby bolo možno umiesniť rôzné velikosti pohárov a šáliek.

 

K dalším, z môjho pohľadu už nie toľko významným vychytávkám patrí treba predhriatie šáliek alebo osvetlenie šáliek.

 

Ako vidíte, výber kávovaru nieje zrovna jednoduchá záležitosť a nieje jednoduché sa v tejto problematike zorientovať. S tým by Vám mal pomôcť ako tento článok, tak prípadne preškolený špecializovaný prodejca.

 

Ešte rada na záver. Doporučujem nakupovať kávovar u špecializovaného prodejca, ktorý Vám treba po telefóne ochotne poradí a koerý dodává tovar z oficiálnej distribúcie. Vyhnete sa tak problémom s vybavením prípadnej reklamácie.

 

Veľa šťastia pri výberu toho správného kávovaru práve pre Vás!